Wat zijn goud vergulde sieraden?
Blog

Wat zijn goud vergulde sieraden?

  • Nov 17

Als eigenaar van de sieraden webshop DellaFleur wil ik graag meer inzicht geven in wat goud vergulde sieraden precies zijn. Deze exclusieve sieraden vormen ons gehele assortiment en we merken dat er nog wel eens verwarring bestaat over de verschillende termen die worden gebruikt om vergulde sieraden te beschrijven. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen en geven we je meer informatie over deze prachtige sieraden.

 

Wat is het verschil tussen gold plated, goud vergulde sieraden en vermeil?

Bij het beschrijven van vergulde sieraden worden vaak termen zoals "gold plated", "goud verguld" en "vermeil" gebruikt. Het verschil zit hem in de gebruikte materialen, het aantal karaat goud en de dikte van de laag goud.

Gold plated sieraden worden bedekt met een dun laagje goud, meestal via een elektrolyse proces. Deze laag is dunner dan bij goud vergulde sieraden en kan na verloop van tijd afslijten.

Goud vergulde sieraden zijn bedekt met een dikkere laag goud dan gold plated sieraden. Hierdoor blijft de vergulde afwerking langer mooi en behoudt het zijn glans.

Vermeil verwijst naar sieraden waarbij het basismateriaal zilver is, met daaroverheen een dikke laag goudvan minstens 10 karaat en een dikte van 2,5 micron. Dit geeft de sieraden een luxe uitstraling en over de jaren heen kan door slijtage het zilver in het sieraad zichtbaar worden.

 

Welke verschillende basismaterialen bestaan er voor vergulde sieraden?

Voor het maken van vergulde sieraden kunnen verschillende basismaterialen worden gebruikt, zoals koper, messing of zilver. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Het gekozen basismateriaal bepaalt mede de kwaliteit en duurzaamheid van het vergulde sieraad.

 

Wat is het verschil tussen goud vergulde sieraden en massieve sieraden?

Het belangrijkste verschil tussen goud vergulde sieraden en massieve sieraden is het gebruikte materiaal. Massieve sieraden zijn volledig gemaakt van goud, terwijl vergulde sieraden een basis hebben van een ander materiaal bedekt met een laagje goud.

Massieve gouden sieraden zijn vaak kostbaarder dan vergulde sieraden, omdat er meer goud in verwerkt is. Vergulde sieraden bieden echter dezelfde luxe uitstraling als massieve sieraden, maar tegen een lagere prijs.

 

Hoe worden sieraden verguld met goud?

Het proces van het vergulden van sieraden begint met de voorbereiding van het basismateriaal. Dit kan bestaan uit polijsten, reinigen en eventueel voorbehandelen om ervoor te zorgen dat het oppervlak glad en vrij is van onzuiverheden.

Vervolgens wordt er een dun laagje goud aangebracht op het oppervlak van de sieraden. Dit kan gebeuren door middel van diverse technieken zoals elektrolyse, dompelen of penselen.

 

Wat zijn de verschillende methoden voor vergulden?

Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om sieraden te vergulden:

  1. Elektrolyse: hierbij wordt elektrische stroom gebruikt om een laagje goud op het basismateriaal aan te brengen.

  2. Dompelen: de sieraden worden ondergedompeld in een vloeistof waarin gouddeeltjes zijn opgelost.

  3. Penselen: het goud wordt met een penseel aangebracht op de sieraden.

 

Wat is het voordeel van goud vergulde sieraden ten opzichte van massieve sieraden?

Goud vergulde sieraden hebben enkele voordelen ten opzichte van massieve sieraden:

  • Lagere prijs: door het gebruik van een ander basismateriaal bedekt met een laagje goud, zijn vergulde sieraden vaak voordeliger dan massieve sieraden.

  • Meer variatie: vergulde sieraden kunnen gemakkelijker worden ontworpen in verschillende stijlen en vormen, omdat ze niet volledig uit goud bestaan.

  • Duurzaamheid: de dikte van de laag goud bij vergulde sieraden zorgt ervoor dat de afwerking langer mooi blijft dan bij gold plated sieraden.

 

Verkleuren goud vergulde sieraden?

Goud vergulde sieraden kunnen na verloop van tijd hun glans verliezen of verkleuren. Dit hangt af van factoren zoals de zuurgraad van de huid, blootstelling aan chemicaliën en hoe goed je voor de sieraden zorgt. Door regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen vergulde sieraden echter hun originele glans behouden.

 

Wat betekent de hoeveelheid karaat dat wordt aangegeven bij het sieraad? 

De aanduiding van de hoeveelheid karaat bij goud vergulde sieraden verwijst naar het percentage goud dat wordt gebruikt in de vergulde laag. De goudlaag op het sieraad is een mengsel, een legering noemen ze dat en geen puur goud. Het goud is gemengd met een ander edelmetaal zoals bijvoorbeeld koper en zink. De reden hier voor is dat puur goud veel te zacht en buigzaam is om een sieraad van te maken. Het aantal karaat wordt altijd weergeven in verhouding tot het totaal van 24. Hoe hoger het aantal karaat, des te meer goud zit er in het vergulde mengsel en hoe duurzamer de afwerking. 14 karaat is dus 14/24 deel goud. Dat is omgerekend 58,33% goud. 18 karaat is 18/24 deel goud en dus 75%. Bij DellaFleur verkopen we exclusief 14 karaat goud vergulde sieraden, vaak met een basis van Sterling Zilver 925.

 

Wat is de impact op vergulde sieraden ten opzichte van massieve sieraden?

Vergulde sieraden hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan massieve sieraden, omdat er minder edelmetaal nodig is om ze te produceren. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijker en duurzamer.

 

Tips voor het onderhouden van de vergulde afwerking

Om ervoor te zorgen dat je goud vergulde sieraden zo lang mogelijk mooi blijven, raden we je aan om de volgende tips in gedachten te houden:

  1. Vermijd contact met water en chemicaliën (zoals parfum).

  2. Bewaar je sieraden op een droge plek, bijvoorbeeld in een juwelendoosje.

  3. Maak je sieraden regelmatig schoon met een zachte doek om vuil en vet te verwijderen.

  4. Doe je sieraden af tijdens het sporten of slapen om beschadiging te voorkomen.

 

We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in wat goud vergulde sieraden precies zijn. Bij DellaFleur bieden we een prachtige collectie aan van goud vergulde sieraden die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ontdek onze exclusieve collectie vandaag nog! Heb je vragen, mail naar info@dellafleur.nl of chat met ons!